TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Blog

Seksueel correct gedrag heeft fysieke oefening nodig

Voetballen leer je ook niet door een goed gesprek

Donderdagavond 19 oktober voerden een aantal vrouwen een gesprek over seksueel wangedrag bij het televisieprogramma Pauw. De meeste adviezen kwamen er op meer dat er een beter gesprek met mannen gevoerd moet worden en ouders ook een goed gesprek met hun jongens moeten voeren. Vervolgens vroeg een van de vrouwen zich af waarom er geen man bij dit gesprek was.

Zou het kunnen dat gesprekken voeren vooral een heel vrouwelijke manier is om problemen op te lossen? En dat ons onderwijs daarin ook erg vrouwelijk geworden is? 

We hebben in onze cultuur een groot misverstand over de kracht van woorden en afspraken. Neurowetenschappelijk onderzoek van Dick Swaab, Victor Lamme en anderen laat zien dat dit nauwelijks effect heeft. Gedragsverandering heeft oefening nodig.

Voetballen leer je niet door een goed gesprek, seksueel gedrag ook niet. Belangrijk is dat mannen in hun lijf gaan voelen hoe het is om hoe het is om over grenzen te gaan en hoe het is als iemand over jouw grenzen gaat. Veel fysiek jongens gedrag was impliciet ook het aanleren van dit soort grenzen, hierin is in ons huidig onderwijs steeds minder ruimte.

We zijn zo bang voor aanraking geworden dat ook een gezond oefenen in aanraken nauwelijks nog mogelijk is. Zelfs als je naar een seksuoloog gaat, mag er alleen gesproken worden, omdat aanraken een taboe geworden is. Maar alleen met een goed gesprek om je niet zover.

Wat we nodig hebben zijn mogelijkheden om in een veilige setting te oefenen met aanraken en vervolgens onder deskundige begeleiding daarop te reflecteren. Dat zijn geen seksuele handelingen, met eenvoudige aanraak oefeningen kun je al heel veel leren. In de wereld van persoonlijke groei en lichaamswerk zijn hiervoor de afgelopen jaren een aantal effectieve trainingen ontwikkeld, belangrijk is om deze nu te gaan vertalen naar ons onderwijs. Dat zal allereerst vragen van de leraren om zichzelf te trainen in fysieke bewustwording, zodat ze dat vervolgens op een veilige manier aan leerlingen kunnen overdragen. 

Op 20 oktober 2016 schreven we hierover het volgende artikel in de digitale Volkskrant:

http://www.tantratraining.nl/PDF/Tijd%20voor%20een%20vrijbewijs%20Volkskrant%2018%20oktober%202016.pdf 

Schrijf reactie (0 Reacties)

In het najaar van 2016 komen Saskia en Mathieu bij ons voor een relatie sessie. Ze zitten wat afstandelijk op de bank. Onderweg hadden ze een lastig gesprek en de irritatie is nog voelbaar. Wanneer we doorvragen voelt Saskia zich niet begrepen en vindt Mathieu dat ze te weinig vrijen. Hij heeft ook bespreekbaar gemaakt om eventueel een andere seksuele partner te hebben naast hun relatie. Voor Saskia is dat bedreigend. Als we zeggen dat hun verhaal niet uniek is, komt er een voorzichtige glimlach en wat meer ontspanning. Vervolgens nemen we ze in vijf kwartier mee in de essenties van tantra en omgaan met emoties. Drie weken later zit ze weer bij ons op de bank. Hand in hand, stralend en verliefd. 'We hebben in deze drie weken meer gevreeën dan het afgelopen jaar', zegt Saskia. 'En veel minder ruzie gemaakt', vult Mathieu aan. 'En ik kies nu echt voor Saskia.'

Nieuwsgierig hoe het verder gaat: lees meer in het nieuwe artikel van Jan via de volgende link: http://www.tantratraining.nl/PDF/Onkruid%20Tantrische%20Relaties%20september%202017.pdf

Reageren of iets over jezelf vertellen? Dat kan in deze blog.

Schrijf reactie (0 Reacties)

‘Vrij zijn’ is een gevaarlijke illusie. ‘Controle’ ook. Er is een derde weg: tantrisch bewustzijnsonderzoek. Dan gaat het niet om wat je doet maar hoe je het doet.

In het septembernummer van Paravisie is een artikel van Jan gepubliceerd over de paradoxale ethiek van tantra: Voorbij goed en kwaad. Je kunt het lezen via de volgende link. http://www.tantratraining.nl/PDF/Paravisie%20tantra%20ethiek%20artikel%20augustus%202017.pdf 

Hieronder nog een toelichting hierop. 

Lees meer...

Schrijf reactie (13 Reacties)

Chambre d'amour tijdens schrijfweek over mijn nieuwe roman.


Eind juli een fantastische schrijfweek gedaan bij Geert Kimpen in Zuid-Frankrijk. De afgelopen jaren heb ik boeken en artikelen in een essayistische stijl geschreven, mijn droom vanaf mijn 16e is nog steeds het schrijven van een roman. Deze schrijfweek was daarvoor een fantastische start. De uitdaging is om in de woorden van een van de trainers de 'glazen stolp' van mijn taal te halen, en nog meer mijn gevoel te gaan tonen. Een weg die ik de afgelopen jaren afgelegd heb het behulp van tantra en de liefdevolle steun van Caroline, en nu ga verdiepen in mijn schrijfproces.

Lees meer...

Schrijf reactie (0 Reacties)

Tantra: leven in balans

Het leven lijkt uit tegenstellingen te bestaan: denken of emotie, zin of geen zin, goed of fout, mooi of lelijk, uitreiken of terughouden. Tantra nodigt uit een derde weg te zoeken: het inzicht dat elke tegenstelling een illusie is. Er is altijd een derde weg van liefde en eenheid mogelijk. In een tantrische meditatie kun je deze balans ontdekken.

Lees meer...

Schrijf reactie (1 Reacties)