HET VERLANGEN NAAR VERBINDING

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Jaartraining Tantra.

Op 20 november 2020 zal een nieuwe jaartraining van start gaan.

Je kunt je hier aanmelden

Training 2020-2021. 2020: 20-22 november, 2021: 8-10 januari, 5-7 maart, 23-25 april, 18-20 juni.

We starten vrijdagavond 18.30 uur met soep en broodjes, de training start om 19.30 uur. Het einde van het weekend is zondag 17.00 uur. 

Kosten:

€ 1150,- of € 990,- bij een laag inkomen door corona (excl. verblijf € 145 per weekend).

De jaartraining is de kans om je vijf weekenden te verdiepen in het complete tantra proces, zodat dit een diepgaande invloed in je leven kan krijgen. De jaartraining vindt plaats op een prachtige verbouwde boerderij in Drenthe, waar je kunt genieten van de verbinding met de groep, heerlijk vegetarisch eten en een prachtige omgeving.

SmalhoornDoor meditatie op het verlangen ontdek je een nieuwe vrijheid in jezelf, waarin je niet meer geleefd wordt door je emoties of gedachten, maar nieuwsgierig in verbinding kunt zijn met alles wat zich afspeelt. In tantrische rituelen zoals de inner flute en kashmirische massage kun je deze verbinding op een liefdevolle en respectvolle manier ervaren.  

Interview over het nieuwe boek 'Het geheim van de liefde'

In dit interview met Paul Houkes vertellen Jan en Caroline over de achtergronden van hun nieuwe boek, 'Het geheim van de liefde', dat in het voorjaar van 2019 verscheen. 

Hier vind je de video

Een deelnemer: 'Ik heb het gevoel in een voortdurende staat van verliefdheid te zijn, waarin aardig zijn, het ervaren van schoonheid buiten, al die mooie dingen, er altijd zijn.'

Het complete interview met twee deelnemers van de jaartraining kun je hier lezen.

De Tantra opleiding was en is nog steeds de beste Tantra training die ik heb gehad en ik heb vele, vele trainingen gehad. Dus geef jezelf deze prachtige kans om te groeien. Louiza Obedi.

 

Over tantra: 


De weg van tantra is de ontdekking van jouw pure liefde door de verbinding tussen meditatie en seksuele- of levensenergie.

 

Veel mensen worstelen met hun verlangen, in hun leven en in hun relatie. Het verlangen moet zo snel mogelijk bevredigd worden, of je kunt je verlangen juist niet goed voelen. Dat leidt tot strijd in relaties, gedoe over zin of geen zin. Door tantrische meditatie kun je leren dat er een middenweg van het verlangen is, waarin niets moet en alles mogelijk is. Je kunt leren genieten van het verlangen. Dit is gebaseerd op het boeddhistische inzicht dat begeerte lijden veroorzaakt, en verlangen een ervaring van verlichting kan zijn. Je kunt leren de beweging van begeerte, uitreiken of terughouden, te herkennen en los te laten, en steeds meer aanwezig te zijn in puur liefdevol verlangen.

Tantra is een spiritueel bewustwordingsproces, waarin je leert om aanwezig te zijn in je seksuele energie, emoties en denkpatronen, zonder iets te verdringen of iets te moeten uitleven. In dit proces is het mogelijk de energie van de passie te transformeren naar liefde, mededogen en spirituele openheid. Dan wordt seksualiteit een sacraal, heilig gebeuren waarin een diepgaande verbinding met jezelf, een partner en het hogere mogelijk is.

 

Een deelnemer: 'De afgelopen jaren is onze seksualiteit, mede door de tantratraining, steeds verfijnder en subtieler geworden. Mij persoonlijk heeft het bezig zijn met tantra heel erg geholpen om meer in een liefdevolle staat te zijn.'

 

 

Over de training:

 

De Jaartraining Tantra is een unieke gelegenheid om je gedurende langere tijd te verdiepen in tantra en wat dit kan betekenen voor jou in je leven. De training is geschikt voor zowel beginners, als meer gevorderden, vanwege de opzet en programmering. Tussendoor wordt geoefend in huiswerkgroepen, terwijl er elk weekend ruimte is voor terugkoppelen en ieders persoonlijk proces, waardoor je leert reflecteren en anticiperen. Hiertoe krijg je ook individuele opdrachten mee. 

De training is ook geschikt als opleiding ten behoeve van hulpverleners, trainers en therapeuten die tantra als onderdeel van hun werkzaamheden willen gebruiken. Zeker in deze tijd met zijn verwarring rond intimiteit, is het van groot belang jezelf hierin te ontwikkelen en het onderwerp bij jezelf helder te krijgen.

De training is zowel voor singles, stellen, als wanneer je een relatie hebt en alleen mee wilt doen.

De jaartraining wordt elke keer vernieuwd, bijvoorbeeld met inzichten rond betekenis van liefde en het leren leven vanuit mededogen: verantwoordelijk nemen voor je eigen gedrag zonder verwijten naar de ander. We onderzoeken hoe gedragsverandering daadwerkelijk vorm kan krijgen in je leven: door bewustzijn, intentie en oefenen. En we creëren nieuwe oefeningen en rituelen zoals Ruimte voor tantrisch ontmoeten, een experimenteel onderzoek naar pure aanwezigheid, puur gewaarzijn.

 

Een deelnemer: 'Tantra helpt me om in de liefdevolle vriendelijkheid met de ander te kunnen blijven. Het is heel ontroerend als ik iemand echt aan kan kijken, zonder uitreiken of mezelf terug te trekken.'

 

Programma:

Weekend 1: Introductie
Kennismaking. Leren leven vanuit liefdevolle aandacht door bewustzijn, intentie en oefening. Omgaan met verlangen en emoties. Verkennen van de seksuele energie in oefeningen en rituelen. 

Weekend 2: Het geheim van de liefde 
Vanuit vormen van lichaamswerk, spiritualiteit en meditatie onderzoeken we hoe je in het hier en nu steeds bewuster kunt gaan leven. Je kunt daarin ontdekken hoe je daarin de pijn van het verleden en de angst voor de toekomst kunt loslaten.We gaan op onderzoek naar drie vormen van liefde, de werking van ons bewustzijn en het geheim van leven vanuit pure liefde.  

Weekend 3: Genieten van het verlangen
Door meditatie op begeerte en emoties kun je leren genieten van het verlangen.  Vervolgens kun je in vrijheid gaan zoeken naar vormen om het verlangen tot uitdrukking te brengen. Je verkent je mogelijkheden van extase onder meer door ademhalingstechnieken zoals de inner flute. In dit tantrische proces kun je vervolgens ervaren hoe verlangen en opwinding kunnen transformeren naar een toestand van diepe rust en meditatie waarin je het contact met jezelf en de ander op een diepgaande manier kunt ervaren.   

Weekend 4: Tantrische relaties
In tantra zijn relaties een mogelijkheid voor spirituele transformatie. Vanuit balans in het verlangen kun je in het hier en nu elke keer opnieuw de juiste vorm en afstand ontdekken waarin echt contact mogelijk is met iedereen om je heen. Tantra gaat over eenheidsbewustzijn, voorbij de oordelen, voorbij zin of geen zin, nieuwsgierig naar wat je echt in contact brengt. Dit geeft de mogelijkheid voor een diepgaande verbinding in een liefdesrelatie. Je wordt uitgenodigd om dit vorm te geven in een heldere intentie en dit vervolgens te oefenen in je leven en relatie. In dit weekend doen we mooie tantrische rituelen zoals de tandava en kashmirische massage.

Weekend 5: Aanwezig zijn in het hier en nu
Wanneer je steeds meer vanuit je echte, authentieke volwassen gevoel leeft, ontdek je een nieuwe vrijheid van waaruit echte keuzes mogelijk zijn. Je leeft in het hier en nu in een spirituele verbinding, en je kunt je seksuele energie elke keer inzetten voor dit transformatieproces.

(Tussen elk weekend is er één keer een bijeenkomst van een oefengroep, te vormen tijdens de training, van ongeveer een halve dag).

Werkwijze:

We gebruiken het boek Tantra, het geheim van de liefde als cursusboek. In dit boek, gepubliceerd april 2019, komt het beste van 25 jaar tantra trainingen, publicaties en ervaring bij elkaar.
We werken met lichaamswerk,veel tantrische technieken, tantrisch dansen, meditatie, massage, harts-kontakt oefeningen, bewustzijnsonderzoek en het uitwisselen van ervaringen. Je komt meer in contact met je eigen gevoel, je leert blokkerende gedachten doorzien en je wordt vervolgens uitgenodigd de nieuw ontdekte openheid te delen met anderen in tantrische rituelen.
We zorgen in deze jaartraining voor een veilige en respectvolle sfeer, waarin wij duidelijke grenzen stellen en jullie grenzen gerespecteerd worden. We doen in onze trainingen geen seksuele handelingen. Wel is er de mogelijkheid dat oefeningen naakt gedaan worden, zoals massages. Dit is nooit verplicht, je kunt elke keer zelf je grenzen aangeven.
De deelname staat open voor singles en paren, en ook voor mensen die wel een relatie hebben maar toch alleen willen komen.

Kennismaken:

Als je meedoet met de jaartraining vinden we het fijn om kennis te maken. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Een intakegesprek van 1 uur bij ons in Vleuten, kosten € 60.
  • Een gratis intakegesprek van ongeveer 20 minuten, telefonisch.

Afronding en certificering:

Als afronding van de training wordt gevraagd om na het laatste weekend een paper te schrijven, ongeveer twee A4 over wat tantra in je persoonlijke leven betekent en ongeveer twee A4 over wat de tantrische levensvisie in je werk betekent. Ook wordt in de paper een evaluatie van de training en de trainer gevraagd. Als je de training hiermee afsluit, ontvang je het certificaat.

Locatie:

Smalhoorn (www.smalhoorn.nl), een prachtige en sfeervolle locatie in de buurt van Orvelte (Drenthe). Op deze locatie zijn zowel de training, de maaltijden als de overnachting.

Smalhoorn

Smalhoorn

Er zijn verschillende slaapplekken. Ruimtes voor twee of drie personen op de slaapzolders. Slaapplekken voor twee personen in eigen ruimtes in het hoofdgebouw, in de hooiberg of de kota. Ook kun je je eigen tent opzetten of een camper plaatsen.

's Avonds zitten we regelmatig rond een vuurtje of in een tent buiten.

Er is ook een sauna en een hottub die we regelmatig gebruiken.

Smalhoorn

Als het mooi weer is is het ook een prachtige plek om buiten oefeningen te doen.

En het is een heerlijke omgeving om te wandelen.

Trainers:

De training wordt gegeven door Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden.

Data jaartraining 2020-2021: 

Training 2020-2021. 2020: 20-22 november, 2021: 8-10 januari, 5-7 maart, 23-25 april, 18-20 juni.

We starten vrijdagavond 18.30 uur met soep en broodjes, de training start om 19.30 uur. Het einde van het weekend is zondag 17.00 uur.

Kosten:

€ 1150,-  of € 990,- bij een laag inkomen door corona (excl. verblijf € 145 per weekend). De jaartraining is aftrekbaar voor de belastingen als beroepskosten.

Boeken

Twee studieboeken zijn inclusief: Tantra, het geheim van de liefde en Schakel door naar je hart. Ook krijg je een mp3 download van de meditatie cd Vrijen in verbinding.

Reacties van deelnemers:

Hanneke Wolff, Facebook, 14 december 2017: 'Jan en Caroline, twee zeer integere mensen die naast het schrijven van boeken een prachtige jaartraining geven. Voor mij de basis geweest in het liefdevol naar mezelf zijn en mild worden naar al mijn ervaringen van weleer. Dagelijks pluk ik de vruchten van deze prachtige kloppende reis bij deze twee kanjers!' 

Een deelnemer: 'Ik heb het gevoel in een voortdurende staat van verliefdheid te zijn, waarin aardig zijn, het ervaren van schoonheid buiten, al die mooie dingen, er altijd zijn.'

Het complete interview met twee deelnemers van de jaartraining kun je hier lezen.

Je kunt je hier aanmelden   

Tantra Protocol Corona

Jan en Caroline (Smalhoorn) - najaar 2020

(Zie ook het protocol van Smalhoorn).

Toelichting protocol 

Het doel van dit protocol is onze tantra trainingen op een veilige manier te geven, binnen de richtlijnen van overheid en RIVM, aangevuld met mogelijkheden die we onderzocht hebben in overleg met het RIVM.

 Onderstaande uitgangspunten zijn de basis voor het protocol: 

Een veilige omgeving bieden voor alle gasten en medewerkers.

Het naleven van de 1,5 meter maatregel (voor personen uit hetzelfde huishouden geldt dit niet) in en rondom de accommodatie.

Géén fysiek contact tussen gasten en/of medewerkers. (Voor personen uit hetzelfde huishouden geldt dit niet)

Aanvullende hygiëne maatregelen voor gasten en medewerkers.

Actiever lichaamswerk zoals dansen, en zingen en ademwerk doen we zoveel mogelijk buiten. 

Uitzondering op deze regels: soms zijn contactoefeningen voor personen die niet uit hetzelfde huishouden komen zijn mogelijk volgens het protocol contact beroepen van het RIVM (zie verder het protocol hieronder). 

Er kunnen situaties zijn dat contact tussen medewerker en gasten niet te vermijden is, zoals bij het verlenen van bedrijfshulpverlening of rescue procedures. 

Totstandkoming van het protocol 

Bij het tot stand komen van dit protocol is gezorgd dat deze goed aansluit bij de geldende gezondheidsadviezen van het RIVM. Aanvullend is er telefonisch contact geweest met het RIVM.

Wet- en regelgeving 

Het vastgestelde protocol is géén vervanging van de geldende wet- en regelgeving, waaronder de geldende noodverordeningen.  Door de maatregelen uit het protocol toe te passen geven wij invulling aan de geldende maatregelen en de gezondheidsadviezen en laten daarmee zien aan de wet- en regelgeving te willen voldoen. 

Het protocol is onderhevig aan wijzigingen die kunnen worden aangebracht die verband houden met nieuwe eisen en voorschriften die vanuit de overheden worden gesteld. 

Protocol 

Thuis blijven bij de volgende klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, koorts, plotseling verlies van reuk of smaak. Laat je testen. Bij een negatieve test (geen corona) ben je alsnog welkom.

Thuis blijven als iemand binnen het huishouden koorts heeft (vanaf 38 graden) en/of benauwdheidsklachten. Laat je testen. Bij een negatieve test (geen corona) overleggen met de test instantie wat te doen (is de test afdoende of is toch quarantaine nodig).

Thuis blijven als je de afgelopen twee weken contact gehad hebt met iemand met bewezen corona of als je huisgenoten contact gehad hebben met iemand met bewezen corona.

Ben je op reis geweest in een land met code oranje of rood, dan gaan we uit van 10 dagen thuis quarantaine.

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en de medewerkers. 

Schud géén handen. 

Hoest en nies in de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. 

Handen worden regelmatig gewassen volgens de richtlijnen van het RIVM. Hiervoor worden zeep en desinfecterende middelen beschikbaar gesteld. 

Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op.

Uitzondering op deze regels: soms zijn contactoefeningen voor personen die niet uit hetzelfde huishouden komen zijn mogelijk volgens het protocol contact beroepen van het RIVM (zie het gespreksverslag met de RIVM hieronder). Als dit gebeurt, wordt gedurende het weekend vast een stel gevormd, doe je geen contactoefeningen met anderen en hou je je verder aan de regels. Als je tijdens een weekend contactoefeningen wil doen, vragen we je om aanvullend daarop 10 dagen voor het weekend je zeer zorgvuldig aan de regels van het RIVM te houden: zoveel mogelijk thuiswerken, 1,5 m afstand tot iedereen behalve huisgenoten, geen mensen met relevante gezondheidsklachten bezoeken, geen deelname aan groepen waar deelnemers zich niet aan de regels houden.

Wij zorgen voor de randvoorwaarden en duidelijke richtlijnen om een veilige omgeving te creëren. Voor de naleving en handhaving van het protocol hebben de deelnemers ook een eigen verantwoordelijkheid. Tijdens een training is een groep ook zelf verantwoordelijk en kunnen wij niet voortdurend toezien op de omgang met de regels. We doen het met elkaar.

Trainingszaal 

Bij de inrichting van de trainingszaal wordt rekening gehouden met de 1,5 meter afstand tot elkaar. 

Ventilatie in de trainingszaal is mogelijk door openen van de buitendeuren.

Slaapkamers 

Als een kamer gedeeld wordt door personen die samen geen huishouden vormen, moeten bedden zo opgesteld worden dat er tussen de hoofdkussens minstens 1,5 meter afstand is.         

 Sanitair 

Er zijn net zoveel personen toegestaan op het sanitair als dat er toiletten en douches aanwezig zijn – 1 persoon per wastafel. 

We gaan nog afspraken maken over het tussentijds schoonmaken van sanitair.

Er staan bij het sanitair dispensers met zeep en desinfecterende handgel. 

Aankomst 

Auto’s kunnen geparkeerd worden op de daarvoor bestemde parkeerplaats.                           

Protocol maaltijden 

De keuken van Smalhoorn is alleen toegankelijk voor de kok en een eventuele hulp.

Uitzondering is het afruimen en de afwas door de deelnemers, dit organiseren we ter plaatse met jullie in overleg.

Verder gelden de volgende maatregelen en richtlijnen:  

Bij de inrichting van de eetzaal (tafels en stoelen) wordt er rekening gehouden met de 1,5 meter afstand tot elkaar.  

De maaltijden worden aangeboden als buffet in de eetzaal, waarbij de aangegeven looprichting en afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen.

De maaltijden zullen mogelijk en afhankelijk van de grootte van de groep, op verschillende plaatsen worden genuttigd.

Maaltijden worden klaargezet en aangevuld op het buffet door de kok en /of eventuele keukenhulp, waarna zij de ruimte weer verlaten. 

Bij het betreden van de eetzaal wordt desinfecterende handzeep beschikbaar gesteld welke gebruikt dient te worden bij binnenkomst. 

Commitment aan de afspraken

Doel van het protocol is om de introductie van het coronavirus te beperken, en de risico’s zowel voor jezelf, voor de groep als voor de samenleving te beperken.

Als je meedoet met de training committeer je je aan de afspraken:

het protocol dat hierboven beschreven is

je realiseert je dat er desondanks toch een risico van besmetting kan zijn

de trainers en het centrum zijn niet verantwoordelijk als je ondanks de richtlijnen van dit protocol in de groep toch corona oploopt

Na afloop:

als je binnen twee weken na afloop van de training klachten of een verdenking van corona hebt, laat je je testen en informeer je ons

wanneer in de 14 dagen na afloop bij een van de deelnemers of bij ons corona wordt vastgesteld, dan wordt iedereen anoniem geïnformeerd

je hebt de bereidheid om deel te nemen aan bron- en contact op verzoek van de GGD en volgt die adviezen op

Ondertekening

Iedereen die aanwezig is in de groep ondertekend onderstaande verklaring:

Ik hou mij aan de richtlijnen zoals opgesteld in het coronaprotocol van Jan en Caroline en zal deze gedurende de training naar beste kunnen respecteren.

Orvelte, datum: 

Naam: 

 

Handtekening:

 

 

 

Bijlage: gespreksverslagen RIVM:

Telefoon gesprek RIVM, Richard van Veen, 2 juni 2020, 17:00 uur.

Gestelde vraag: wat is in een workshop met massage en meditatie mogelijk in contact tussen mensen die geen relatie hebben?

Samenvatting antwoord: uitgaan van veilig werken bij contactberoepen. Zie de website: RIVM.nl  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/werk/contactberoepen  Het is mogelijk op die manier paren te vormen die samenwerken. Zorg wel dat je de contacten beperkt tot de momenten van contact tijdens een massage en dergelijke. Verder hou je je aan de 1,5 meter regel. Stel elkaar de vragen over de gezondheid. Houd je aan alle regels zoals het gebruik van desinfecterende gel. Een gezichtsmasker is niet nodig.

Telefoongesprek RIVM , Rachel, 25 juni 2020, 12:35 uur

Gestelde vraag: wat is in een workshop met massage en meditatie mogelijk in contact tussen mensen die geen relatie hebben? En wat verandert er naar aanleiding van de persconferentie van gisteren?

Samenvatting antwoord: contact sporten en dergelijke zijn nu ook toegestaan, er is meer mogelijk, dus als je in het algemeen uitgaat van de 1,5 m en je houdt je aan de regels en protocollen bij een aanraakoefening of massage dan is dat mogelijk.