TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Tantrische meditaties in woord, beeld en muziek

Tantrische meditaties: een zoektocht naar liefde en balans.

Mediteer/contempleer op een van de beelden hieronder, de woorden en de muziek. 

Wat ervaar je, wat voel je, welke betekenis ontdek je?

Wij komen regelmatig met een nieuwe meditatie.

Als je Spotify hebt, kun je de muziek beluisteren via de volgende link: https://open.spotify.com/playlist/2f7CiqwVu8v05btilDxVSn 

Tantra gaat over liefde, eenheid, non-dualiteit. Die eenheid kun je ervaren in het voelen. Dualiteit en strijd ontstaat in de wisselwerking tussen emotie en denken. Emoties en gedachten zijn als golven in de zee, op het moment dat je hiermee volledig identificeert, ben je niet meer vrij, dan kun je niet anders dan handelen vanuit die emotie of gedachte. Op het moment dat je je herinnert dat de essentie van jouw bewustzijn een zee van liefdevolle aandacht is, dan kun je wisselen van perspectief en kiezen om te handelen vanuit pure liefde. Dit kun je leren door bewustzijn, intentie en oefening. 

Wat betekent dat voor de beelden hieronder? Er zijn veel ideeën en gevoelens over de liefde. Dit zijn twee beelden die we toevallig onderweg tegenkwamen. De bovenste woorden op de afbeeldingen zijn het gevoel, non dualiteit, ofwel de intentie van waaruit je kunt gaan leven. In dit geval pure liefde. De woorden daaronder geven de uitersten van de dualiteit weer, in dit geval romantische liefde (de meer emotionele kant van de liefde) en 'ware' liefde (de meer rationele kant van de liefde). De uitnodiging is om te onderzoeken wat je zelf ervaart bij de woorden, het beeld en de muziek en nieuwsgierig op onderzoek te gaan naar wat liefde in jouw leven kan gaan betekenen.

Toelichting op het beeld: de intentie geeft woorden aan de eenheid van het voelen (de middenweg van het hart). De woorden ‘tussen’ gaan over emoties (het korte lontje, de onderbuik) en denken (het hoofd). Emoties en gedachten zijn niet ‘waar’. Als ze losstaan, ontstaat dualiteit en strijd. Een gedachte in verbinding met gevoel geeft helderheid. Een emotie in verbinding met gevoel geeft levenslust. De uitnodiging is om hart/gevoel, hoofd/denken en buik/emotie te verbinden tot een geheel.  

Deze tantrische visie is geïnspireerd op het tantrisch boeddhisme en de moderne neurowetenschappen.

Boeddhisme, Lama Yeshe, in ‘Introductie in Tantra’: ‘Het is niet de oplossing onze gedachten en emoties te onderdrukken, want dat is onmogelijk; net zomin als je kunt voorkomen dat een pot water gaat koken door stevig op het deksel te drukken. De enige zinnige benadering is ons te trainen in het gadeslaan van onze gedachten en emoties zonder deze te volgen. Dit berooft ze van hun dwangmatige energie en zo nemen we de pot met kokend water van het vuur af. Uiteindelijk zullen rust en helderheid de overhand krijgen.’

Tulku Lobsang: ‘Liefde is eigenlijk vooral een beslissing. Of we nu mooie, goede dingen zien of vervelende, we kunnen in beide gevallen beslissen om liefde en compassie te voelen.’

Wetenschap: de wereldwijd bekende neurowetenschapper Antonio Damasio schrijft in De vreemde orde der dingen (2019) dat er een zekere mate van keuze mogelijk is voor het volgen van een liefdevolle impuls in plaats van een negatieve impuls. Deze liefde kun je ervaren als een gevoel van eenheid. Damasio stelt dat het diep verankerde dualisme, dat in Athene begonnen is en ontwikkeld is via Descartes, zijn langste tijd gehad heeft. Voelen is het mentale aspect van eenheid, waarin de dualiteit van subject en object en van waarnemer en dat wat wordt waargenomen verdwijnt. Zo ontdekt ook de wetenschap het gevoel van liefde als eenheidservaring.

Ga op zoek naar jouw eigen intentie:

Ga in de tekening hier rechtsboven de drie wegen uitbeelden: de onvrijheid van de emoties, de onvrijheid van de rationaliteit en de vrijheid van het gevoel (de intentie).

Start vervolgens met het creëren een stiltepunt. Daarin maak je contact met de stille ruimte in je bewustzijn. 

In het plaatje hier linksboven geven we voorbeelden van woorden en beelden die je in de tekening kunt invullen. Als je de emoties volgt, leidt dat meestal tot woede, jaloezie, angst en dergelijke. Een doodlopende weg. Als je denken volgt, loop je al snel vast in de doodlopende weg van de argumenten en overtuigingen. Het is goed om beide doodlopende wegen helder voor je te zien. De derde weg is de weg van de liefde en het gevoel. Ook die kun je voor jezelf helemaal uittekenen. 

Als je dat helder hebt, ga je als het ware letterlijk op het middelpunt staan, het stiltepunt. Neem tijd om stil te staan, te mediteren. Kijk nieuwsgierig naar de golven van emoties en gedachten en blijf in contact met de zee van liefdevol gevoel. In de stilte kan de juiste keuze opkomen. Je kunt voelen wat de juiste keuze is: in de juiste keuze is het stil.

Over verdriet, ziekte en pijn:

We denken niet dat er een ultieme oplossing is voor ziekte, verdriet en pijn, maar we kunnen wel onze verhalen delen en daarvan leren. Voor mij (Jan) is tantra een lange ontdekkingstocht hierin. Rond mijn 40e zat ik in een privé crisis en kreeg fibromyalgie. In het begin was er een afwisseling tussen wanhoop en ontkenning, maar al snel kon ik weer voelen dat ergens diep in mij de balans en liefde aanwezig blijft, wat er verder ook in mij beweegt. Vanuit die basis van een diepe zee van balans en liefde kan ik nieuwsgierig kijken naar de golfbewegingen van de wanhoop en ontkenning. Die hoeven dan niet meer weg, maar ze beheersen ook niet mijn leven.
Oefenen helpt om die balans te blijven voelen.