HET VERLANGEN NAAR VERBINDING

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Tantra, leven in balans

Vrij bewegen tussen passie, liefde en helderheid.

20 februari 2021, 10:30 -17:00, € 90 of € 75, Djoj, Rotterdam

Schrijf hier in  

Tantra is een uitnodiging tot non dualiteit, in verbinding zijn. Maar dat gaat ons niet makkelijk af. Soms zitten we in ons hoofd vol met argumenten, een ander moment reageren de emoties vanuit de onderbuik. Dat leidt regelmatig tot conflicten in jezelf of met anderen. De neiging is om in oordelen over goed en fout te vervallen.

Onze ontdekking in tantra is dat het niet over goed of fout gaat, maar over een gebrek aan verbinding. Als je de argumenten van je hoofd verbindt met het gevoel van je hart, dan ontstaat helderheid. Als je de emoties of de opwinding van je onderbuik verbindt met je hart, dan ontstaat levensenergie. Helderheid en levensenergie ontmoeten elkaar in liefde in het hart.

In deze workshop gaan we op onderzoek naar deze verbinding. Dat doen we door een ontdekkingstocht langs verwarrende begrippen als verlangen, liefde, vrijheid en vertrouwen. We gaan in oefeningen voelen wanneer je vanuit het denken (hoofd) of de emoties (de onderbuik) uit contact gaat met jezelf en een ander. En hoe je door meditatie weer in verbinding kunt komen. In die verbinding ontstaat ook een andere betekenis van woorden. Bij verlangen bijvoorbeeld gaat het over zin of geen zin, begeerte of controle. Na meditatie kan een puur verlangen ontstaan, waarin je vrij kunt bewegen. In deze workshop gaan we deze bevrijding onderzoeken voor een aantal belangrijke begrippen, ervaringen en emoties. Dat is zo praktisch dat het waarschijnlijk na de workshop al meer verbinding in je leven en je omgeving kan gaan betekenen.

De workshop is voor singles en paren. Je kunt ook deelnemen als je een relatie hebt en alleen wilt komen. We nemen bij elke oefening tijd voor een zorgvuldige partnerkeuze. 

Wetenschappelijke achtergronden 

De vergissing van onze cultuur is dat ons bewustzijn uit deze twee delen, ratio en emotie/gevoel zou bestaan. Deze dualiteit is onoplosbaar. Maar een aantal belangrijke bestsellers op het gebied van neurowetenschap, psychologie en filosofie laten zien dat ons bewustzijn niet uit twee maar drie delen bestaat: denken (hoofd), voelen (hart) en emoties (buik). Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat in onze buik en ons hart ook een soort ‘brein’ zetelt. Het enterische zenuwstelsel in de buik speelt een belangrijke rol bij gevoelens en stemmingen en produceert 95% van de serotonine die een sleutelrol speelt bij affectieve stoornissen en de correcties daarvan. Het hart heeft ook een eigen netwerk van tienduizenden neuronen, die je als ‘kleine hersenen’ zou kunnen benoemen. Het hart scheidt onder meer oxytocine af, het liefdeshormoon. 

De onderzoekers ontdekten dat ons menselijk probleem is dat die drie breinen onvoldoende met elkaar verbonden zijn. Als ons denken (ons hoofd) en onze emoties (onze onderbuik) van elkaar afgesneden zijn, voelt dat ongemakkelijk en onrustig en veroorzaakt dat innerlijke en uiterlijke strijd. Ongemak en onrust is dus een signaal dat er iets mis is met de innerlijke verbinding.

Het hart is letterlijk de verbinding tussen deze twee. Gevoelens, waarin argumenten en emoties in verbinding opgenomen zijn, voelen liefdevol en rustig. Dat is wat wij ontdekten toen ze gingen mediteren op hun denken en emoties. Doe je mee met deze ontdekkingsreis?

Over tantra

Tantra is een spiritueel bewustwordingsproces, waarin je leert om aanwezig te zijn in je seksuele energie, emoties en denkpatronen, zonder iets te verdringen of iets te moeten uitleven. In dit proces is het mogelijk de energie van de passie te transformeren naar liefde, mededogen en spirituele openheid.

We werken met lichaamswerk, tantrisch dansen, meditatie, massage, bewustzijnsonderzoek en het uitwisselen van ervaringen. Je komt meer in contact met je eigen gevoel, je leert blokkerende gedachten doorzien en je wordt vervolgens uitgenodigd de nieuw ontdekte openheid te delen met anderen in tantrische rituelen. 
We zorgen voor een veilige en respectvolle sfeer, waarin wij duidelijke grenzen stellen en jullie grenzen gerespecteerd worden. 

Datum: 20 februari 2021
Tijd: 10.30- 17.00 uur 
Kosten: € 90 of € 75.

Locatie: Centrum Djoj, A. Duyklaan 5-7 Rotterdam

Schrijf hier in