TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

HOME-tantraHOME-therap 

De jaartraining is de kans om je vijf weekenden te verdiepen in het complete tantraproces, zodat dit een diepgaande invloed in je leven kan krijgen. De jaartraining vindt plaats op een prachtige verbouwde boerderij in Drenthe, waar je kunt genieten van de verbinding met de groep, heerlijk vegetarisch eten en een prachtige omgeving.

Lees hier meer

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

In English

UK Flag

‘Vrij zijn’ is een gevaarlijke illusie. ‘Controle’ ook.

Er is een derde weg: tantrisch bewustzijnsonderzoek. Dan gaat het niet om wat je doet maar hoe je het doet.

In het septembernummer van Paravisie is een artikel van Jan gepubliceerd over de paradoxale ethiek van tantra: Voorbij goed en kwaad. Je kunt het lezen via deze link.

Hieronder nog een toelichting hierop. 

Onze ontdekking is dat de weg naar vrijheid begint bij het erkennen van onvrijheid.

In de vele gesprekken die we de afgelopen tijd gevoerd hebben op (internationale) tantrafestivals en andere plaatsen over tantra, vrije liefde, polyamorie en monogame hebben we een belangrijk misverstand ontdekt. Veel mensen gebruiken het argument dat ze ‘vrij’ zijn om de keuze voor meerdere seksuele en/of liefdespartners te verdedigen. Als een partner daarin nog niet mee kan gaan, dan is hij of zij jaloers en nog niet vrij, en lijkt het alsof je nog op een lagere stap in de hiërarchie van tantra zit.

Ook is er de discussie of je als tantratrainer seks kunt hebben met deelnemers van tantrafestivals en workshops. Wij vinden zelf dat dit niet verstandig is omdat er toch altijd sprake is van machtsverhoudingen, maar collega’s gebruiken hier ook soms het argument van hun vrijheid om te verdedigen dat het wel kan.

Maar niemand is vrij, behalve die paar verlichte mensen misschien. Dus als je beweert dat je vrij bent zal dat altijd een leugen zijn en leiden tot manipulatie om je ego strevingen uit te kunnen leven. We zien dat dit veel pijn en verwijdering oproept in vriendschappen, relaties en bij cliënten van tantramasseurs en deelnemers van festivals en workshops.

Moet je dan weer terug naar afspraken, huwelijk en monogame relaties? Nee, dat is de keerzijde van dezelfde medaille. De ene gaat over vrijheid als illusie, de andere over controle als illusie.

Er is een derde weg: eerlijk en diepgaand zelfonderzoek en gezamenlijk onderzoek in relaties. En dat begint met het herkennen en in contact brengen van alles waar je onvrij bent. De ene zijde van de onvrijheid is jaloezie en niet kunnen delen, de andere zijde van de onvrijheid is een innerlijke drang om met meerdere partners liefde en/of seksualiteit te delen. En daaronder kunnen nog vele andere vormen van onvrijheid en onbewust ego-gedrag ontdekt worden. Op het moment dat je hierin volledig eerlijk, open en transparant wordt, dan ontstaat er een gelijkwaardig onderzoek. Dan kun je elkaar gaan ondersteunen in die delen van jezelf waar je nog niet vrij bent, niet vanuit een oordeel maar vanuit nieuwsgierig onderzoek.

Dan gaat het niet meer om wat je doet maar hoe je het doet. Dan kunnen we de discussies over vormen en concepten loslaten, de dualiteit loslaten en diepgaand bewustzijnsonderzoek doen.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment