TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

HOME-tantraHOME-therap 

De jaartraining is de kans om je vijf weekenden te verdiepen in het complete tantraproces, zodat dit een diepgaande invloed in je leven kan krijgen. De jaartraining vindt plaats op een prachtige verbouwde boerderij in Drenthe, waar je kunt genieten van de verbinding met de groep, heerlijk vegetarisch eten en een prachtige omgeving.

Lees hier meer

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

In English

UK Flag

Kun jij je eigen seksuele energie dragen?

Seks vanuit natuur/behoefte (links) of seks vanuit cultuur/verbinding (rechts)

Kun jij je eigen seksuele energie dragen?

Mijn persoonlijke verhaal hoe ik dit geleerd heb en nog steeds beoefen. En waarom Osho vond dat mannen geen tantra kunnen geven…….

Dit is niet de ‘waarheid’ over tantra, dit is mijn verhaal, ik hoop jou daarmee te raken.

Lees (helemaal, al is het veel tekst) en deel! Waarom is dit verhaal belangrijk?

Seksueel misbruik is overal, niet alleen bij tantra. Het is ernstig. Maar ik blijf de Novib steunen, ik blijf de prachtige katholieke kerken overal ter wereld bezoeken, ik blijf geïnspireerd door het boeddhisme en ik blijf geloven in tantra als een boodschap van liefde.

Het is goed dat er rapportages komen om meer bewustzijn te creëren, maar hier zit niet de oplossing voor de langere termijn. Voor mij is tantra het verlangen naar verbinding, en die verbinding zoek ik door in gesprek te blijven met iedereen, te luisteren, mijn verhaal te vertellen en te onderzoeken hoe we samen kunnen leren zonder strijd en oordelen. Dit is mijn verhaal, dit zijn mijn vragen aan jou, dit is mijn bijdrage.

Toen ik een jaar of 18 was sliep ik een aantal nachten samen met een meisje in een tent op een camping in Renesse. Ik voelde aan dat seks niet aan de orde was, en dat was heel goed zo. Ik vertelde dit aan mijn moeder, zij vertelde dit aan haar familie en buren in Zierikzee. Zij konden zich dit niet voorstellen. Als een jongeman bij een meisje is, dan komt er toch seks? De kat op het spek binden werd dat genoemd….. Mijn moeder vond het overigens wel een mooi verhaal, blij dat ik er zo mee omging.

Ik had en heb wel een sterke seksuele drive, maar ook een diep bewustzijn dat ik daar zelf verantwoordelijk voor ben. In het vrijen met mijzelf was dit een zoektocht tussen gereformeerd schuldgevoel en ‘bevrijde’ erotiek. Soms een eenzaam gevecht. Rond mijn 30e werd het gevecht opgelost met de ontdekking van tantra. Elke of vraag is de verkeerde vraag, dualiteit is een illusie. Seks hoeft niet onderdrukt te worden omdat het ook niet bevredigd hoeft te worden. Genieten van het verlangen. Geen begin, geen einde, geen voorspel, niet klaarkomen. Aanwezig zijn in een stroom van meditatieve extase waarin alles welkom is.

Het is duidelijk dat dit voor veel mannen een lange en moeilijke weg is. Margo Anand beschrijft in haar laatste boek Liefde en goddelijke seks bij hoeveel mannen in de tantra wereld dat misgaat, ook bij co-trainers waar ze mee samenwerkte. Margo: ‘Het was volgens mij om deze reden dat Osho verordenende dat alleen vrouwen tantra groepen mochten leiden in zijn Ashram. Hij wist dat mannelijke leiders geneigd zouden zijn om het aandeel vrouwelijke leden van de groep om te vormen in een soort privé harem.’

Er zijn de afgelopen maanden momenten geweest dat ik een interview gedaan had voor ons #MeToo boek en met tranen in mijn ogen bij Caroline kwam en zei: ‘Ik ben blij dat ik geen man ben.’ 

Oké, ik ben een man. En ik train mezelf elke dag om in balans te zijn: mannelijk en vrouwelijk, genoeg aan mezelf. Aanwezig zijn in mijn seksuele energie en deze verbinden met mijn hart, met liefdevolle aandacht.

Maar seks en klaarkomen is toch onze natuur? Dat is mogelijk, maar tantra is geen natuur, tantra is  de hoogste cultuur. Om door langdurige studie en oefening uiteindelijk bij de natuur van onze geest uit komen, maar dat is iets anders als onze onbewuste natuur uitleven.

Maar tantra gaat toch over vrijheid? Nee, tantra gaat over bevrijding van je onvrijheid. Dat is iets totaal anders. Het begrijpen van dit zinnetje is al een langdurige studie en meditatie.

En erotische beelden dan? Is dat slecht? Tantra gaat niet over goed of slecht, tantra gaat over bevrijding van alles waar je aan gehecht bent. Mediteer langdurig op de beelden bij dit verhaal, zonder verder iets te doen, tot je in je hele systeem het verschil voelt tussen jezelf (en de ander) verliezen in ‘natuurlijke’ seks of jezelf (en de ander) vinden in ‘spirituele seks’. Tot je bij de essentie van tantra bent: het punt waar niets moet en alles mogelijk is. Maar dat is geen vrijblijvendheid, dat is verantwoordelijke vrijheid. Onthecht van alle moeten, alle begeerte, alle behoeftigheid. En ook onthecht van alle onderdrukking. Non dualiteit, eenheid.

Dat vraagt oefening, oefening en oefening. Tantra is een weg waarin meditatie op seksuele energie je kan helpen op weg naar spirituele bevrijding. Maar zodra je gaat hechten aan die seksuele energie, is het geen tantra meer, en ontstaat de neiging om jezelf of een ander te gaan gebruiken of misbruiken.

Dus ik oefen elke dag in het opwekken van de seksuele energie, en als het sterker wordt dan stop ik en breng ik deze energie naar mijn hart. Daardoor ben ik een balans, en heb ik genoeg aan mijzelf. Daardoor zal ik niet een ander gebruiken voor mijn seksuele lust. Daarom is wat ik met Caroline in onze seksuele relatie deel een ‘extra’: geen ‘moeten’ maar nieuwsgierig meditatief én extatisch onderzoek. Ik hoop dat die balans en veiligheid die wij in onszelf cultiveren voelbaar is voor iedereen die onze workshops en trainingen volgt.

Mijn uitdaging aan alle tantratrainers en tantramasseurs is om eerst net zolang te oefenen tot je deze bevrijding in jezelf bereikt hebt. En misschien heb je dan geen behoefte meer om tantra te geven, omdat het vooral om je eigen behoefte ging. Ga dan iets anders leuks doen. En misschien komt er een vrije beweging van binnenuit om de weg hoe jij jezelf bevrijd hebt met anderen te delen. Zonder dat je de ander daar op wat voor wijze dan ook voor nodig hebt of gaat gebruiken..

Meer informatie over seksueel grens overschrijdend gedrag, artikelen en recensies: www.traininginbalans.nl en ons boek: #MeToo, over seks, macht en verandering.

25 april om 19:30 uur boekpresentatie in De Roos, Amsterdam, toegang gratis.

28 april interview met ons op Radio 5 van 14:00 uur tot 16:00 uur.

Wil je jezelf trainen: onze meditatie-cd met de individuele meditatie is nu voor € 5 als download via WeTransfer te verkrijgen. Bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veel liefs,

Jan, ook namens Caroline

 

(Linker foto: Oneinchpunch/Shutterstock) 

 

 

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment