TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Tantra: het geheim van de liefde

We geven drie workshops over het geheim van de liefde:

1) Tantra, het geheim van de liefde. Lees op deze pagina

2) Tantrische relaties en het geheim van de liefde. Een intieme en verdiepende workshop voor stellen en gelegenheids-stellen. Inclusief tandava en kashmirische massage. Lees op deze pagina

3)  Tantrische liefde. Een nieuwe workshop. Lees via de volgende link: Https://www.tantratraining.nl/index.php/wsh-tantrische-liefde 

Al onze trainingen zijn ervaringsgericht: elke keer eerst een oefening, dan een deelronde waarin je iets mag delen wat je ervaren hebt, en vervolgens van ons een toelichting over tantra vanuit jullie ervaring.

Tantra, het geheim van de liefde

Samenvatting van de visie van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden in hun nieuwe boek over het 'geheim van de liefde' en de manier waarop het tantrische boeddhisme kijkt naar liefde en relaties.

Hier vind je de video

Tantra, het geheim van de liefde

We nodigen je uit om in onze workshops en trainingen te ervaren hoe we samen een diep doorvoeld veld van liefde creëren en vervolgens onderzoeken we hoe je dit in je eigen leven vorm kunt gaan geven.

Veel mensen denken dat liefde en seksuele vervulling iets is wat je toevallig overkomt en ook weer kan verdwijnen. Dat noemen we in tantra een romantische illusie. Onze hele cultuur is bepaald door deze illusie, dus het is niet makkelijk om daaruit te stappen. Tantra biedt je een totaal andere visie: liefde is een keuze waarin je kunt oefenen. En tantrische seksualiteit gaat niet over zin of geen zin, maar over een verbinding tussen extase en meditatie. Dat maakt je vrij om elk moment van de dag de liefde en het verlangen te voelen, zonder dat er iets bevredigd moet worden en zonder dat je iets hoeft te onderdrukken. Je kunt elk moment in vrijheid kiezen hoe je jezelf met de liefde en extase verbindt en hoe je dit eventueel met een partner kunt delen.

In literatuur, films en ook in veel relaties is de liefde een romantisch drama met hoge pieken en diepe dalen. Regelmatig komen mensen bij ons in therapie of workshops met een verhaal over veel ruzie en weinig seks. Soms is het verhaal na een paar weken al totaal anders: ze hebben de liefde en de passie weer teruggevonden.

Maar wel een andere liefde en passie dan waar ze naar op zoek waren. We zien dat veel mensen een romantische overtuiging over de liefde hebben die onhaalbaar is en vooral strijd oproept. In het tantrisch boeddhisme hebben we een andere vorm van liefde gevonden, die verbindend én opwindend is. Een liefde die lang geheim gehouden is, maar nu steeds meer bekend wordt in het westen.

Hieronder vertellen we het verhaal van Mathieu en Saskia, dit maakt voelbaar wat de effecten van deze training kunnen zijn. Wil je dit ook realiseren in je leven? Meld je aan voor de workshop.

Het verhaal van Matthieu en Saskia

Mathieu en Saskia deden mee met een training Tantra, het grote geheim van de liefde. Saskia voelt zich niet begrepen en Mathieu vindt dat ze te weinig vrijen. Hij heeft ook bespreekbaar gemaakt om eventueel een andere seksuele partner te hebben naast hun relatie. Voor Saskia is dat bedreigend. Mathieu: ‘Ik vind dat we te weinig seks hebben en hoop dat tantra ons dichter bij elkaar kan brengen. Maar ik heb ook gezegd dat als het niet verandert, ik een open relatie wil waarin vrijen met een andere vrouw ook een mogelijkheid is.’ Saskia: ‘Ik werd toen echt boos. Als Mathieu een andere vrouw wil, dan hoef ik niet eens meer deze training, zo’n relatie wil ik niet. Ik heb het gevoel dat Mathieu mij helemaal niet begrijpt.’ Mathieu reageert afstandelijk op Saskia. ‘Dit gebeurt elke keer. Ik probeer een open gesprek te voeren, en dan krijg ik de hele lading van Saskia over mij heen. Ik heb hier geen zin meer in.’ Het is even stil. Als we zeggen dat hun verhaal niet uniek is, komt er een voorzichtige glimlach en wat meer ontspanning. 

We kijken met Saskia en Mathieu hoe dit gesprek verloopt. Saskia wil begrepen worden, maar ze deelt haar emoties met zo’n lading dat Mathieu daar afstand van neemt. Mathieu zet zijn argumenten op een rij, maar houdt daarbij onvoldoende rekening met de gevoelens van Saskia, waardoor zij emotioneel wordt. Dit patroon blijkt zich regelmatig te herhalen in hun relatie. Ze willen graag dat dit anders wordt.

Daarom gaan we het onderscheid tussen emotie, gevoel en denken met ze onderzoeken. Bij een emotie is de lading te groot, wat de ander als onterecht ervaart waardoor hij afstand neemt. Rationele argumenten zijn juist te afstandelijk, wat bij een gevoelig iemand emoties kan oproepen omdat ze haar gevoelens niet erkend voelt. Als je vast zit in een emotie of rationele overtuiging ben je niet meer vrij, dan kun je niet anders dan handelen vanuit die emotie of overtuiging. Dat is de reden dat de strijd in veel relaties jarenlang door kan gaan. Er is echter een derde weg: de weg van het gevoel. Zowel emoties als overtuigingen kun je meditatief gaan doorvoelen. Dan kom je in een laag van je bewustzijn die juist liefdevolle aandacht is. Datzelfde geldt ook voor seksualiteit. Als je de doelgerichtheid en de afstandelijkheid beiden los kunt laten, dan kun je nieuwsgierig gaan verkennen hoe je elkaar kunt ontmoeten.

We spraken af dat ze thuis de oefeningen gaan doen en zich verdiepen in de achtergronden in het boek dat bij deze sessies hoort.

Drie weken later zien we ze terug. Hand in hand, stralend en verliefd. ‘We hebben in deze drie weken meer gevreeën dan het afgelopen jaar,’ zegt Saskia. ‘En veel minder ruzie gemaakt’, vult Mathieu aan. En ik kies nu echt voor Saskia.

Wat is er gebeurd? Saskia en Mathieu zijn bijzonder snelle leerlingen, dat is zo, maar de liefdestraining doet wonderen in meer relaties. De essentie is dat een tegenstelling vrijwel altijd de verkeerde vraag is. Belangrijke tegenstellingen in veel relaties zijn: verlangens onderdrukken of uitleven, zin of geen zin, emotie of rationaliteit, leuk of niet leuk en monogamie of polyamorie. Maar deze tegenstellingen zijn niet oplosbaar. Zolang je vastzit in deze concepten blijf je in gevecht in je relatie. Het inzicht is dat er een derde weg is uit de tegenstelling: liefde vanuit nieuwsgierig onderzoek en meditatie.

Het 'geheim' van tantra is dat je bewustzijn in essentie liefdevolle aandacht is. Deze geheimen vanuit het tantrisch boeddhisme en het kashmir saïvisme worden nu steeds meer bekend in het westen. We vatten deze wijsheid over ons bewustzijn samen in de volgende metafoor. In het bewustzijn bewegen de golven van emoties en gedachten. Als je je daarmee volledig identificeert ben je niet meer vrij. Maar je kunt leren te om te handelen vanuit die diepe zee van liefdevolle aandacht als een keuze, en de emoties en gedachten in vrijheid in je bewustzijn laten bewegen. Dat heeft tijd nodig, en dat betekent dat je soms toch zult handelen vanuit emoties of overtuigingen. Daar kun je op dat moment niet zoveel aan doen, dat inzicht helpt om elkaar geen verwijten meer te maken. Als je weet van elkaar dat je de intentie hebt om je te oefenen in de liefde, dan kun je ook elkaars beperkingen daarin liefdevol accepteren.

Dat is een dubbele positieve kans van het grote geheim van de liefde: liefdevolle acceptatie van beperkingen én groeien in de liefde vanuit bewustzijn, intentie en oefening. 

(Vanwege privacyredenen zijn de namen van Mathieu en Saskia niet hun eigen namen).