TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Onze belangrijkste meditatie kun je doen via de volgende link:

Individuele meditatie door Caroline

insp leeuwarden

Tantrische meditatie

Deze video geeft een instructie voor de individuele meditatie, één van onze belangrijkste meditaties.

Hier is de video te zien.

 

 

Zowel vanuit spirituele stromingen zoals het boeddhisme als vanuit recente neurowetenschappelijk onderzoek, kunnen we een onderscheid maken tussen drie delen van ons bewustzijn: denken, voelen en emoties. Als deze niet verbonden zijn, ontstaan negatieve confronterende emoties (onderbuik), positieve gevoelens (hart) en negatieve conflicterende gedachten (hoofd).
Spirituele beoefening gaat over het verbinden van ons bewustzijn, van dualiteit naar non dualiteit. Negatieve emoties in verbinding met het hart worden levensenergie. Conflicterende gedachten in verbinding met het hart worden helderheid. Levensenergie en helderheid verbinden in liefde. De zoektocht naar verbinding. Non-dualiteit.

In een egoïstische discussie over waarheid ontstaat emotioneel fundamentalisme of rationeel dogmatisme. De illusie dat je gelijk hebt. En zo ontstaat strijd en polarisatie. Dualiteit.
In een altruïstische discussie over waarheid gaat het dan niet meer om elkaar de emotionele of rationele waarheid te vertellen, maar om te spreken vanuit het gevoel van waarachtigheid.  Lees hierover dit artikel van Jan in de Koorddanser.

Onze visie op liefde beschrijven we uitgebreid in ons boek Tantra, het geheim van de liefde en wordt samengevat in dit ParaVisie artikel van 2019.

Een heel persoonlijk verhaal over vrijheid, egoïsme en altruïsme kun je lezen in het volgende artikel van Jan en Caroline uit de Onkruid van januari dit jaar.

Filosofische en wetenschappelijke onderbouwing
Een wat bredere onderbouwing vanuit filosofie, neurowetenschappen en gericht op de samenleving kun je vinden in dit artikel van Jan dat in januari 2021 in Volzin online verscheen. 
Een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing kun je lezen in een artikel in het wetenschappelijke blad Filosofie van Jan uit 2012.