TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Workshop Tantrisch genieten en de kunst van het geluk

Voor singles en stellen

16 november 2024, Sensibel, Capelle aan den IJssel, 10.30 - 17.00 uur, € 105

Meld je hier aan

Een nieuwe workshop, met veel heerlijke tantrische rituelen. Kom genieten van onder meer de vier elementenreis en het zintuigenritueel. En ontdek een basis van genieten in jou die er altijd al was, maar die je soms vergeet.

Dansen, aanraken, ontmoeten en een gesprek: in tantra nemen we je mee in al die fijne dingen van het leven. Toch is het soms een genieten dat komt en ook weer gaat. Wat we vervolgens hieraan toevoegen is liefdevolle, meditatieve aandacht (het tantrische geheim van de liefde). Daardoor leer je het genieten zo diep kennen, dat het steeds meer een stabiele basis van je leven wordt, wat er verder ook aan ongemakken beweegt. Kom je dit met ons ontdekken?

Het is niet altijd makkelijk om ontspannen te genieten. Piekerende gedachten, lastige emoties, niet kunnen voelen - er is veel wat je elke keer weer afleidt. We gaan in deze workshop onderzoeken hoe we het denken in verbinding met het hart kunnen brengen, waardoor helderheid ontstaat, en emoties in verbinding met het hart waardoor levensenergie ontstaat. Als helderheid en levensenergie vervolgens verbinden ontstaat pure liefde. Dat is de basis voor een puur genieten en puur geluk. In tantra leren we dit zo diepgaand kennen, dat dit steeds meer de basis voor ons leven wordt, 24 uur per dag.

Wat kun je ervaren?

Linde vertelt het volgende over haar ervaring in de workshop Tantra en de kunst van het geluk van 17 oktober 2021: ‘Jan en Carolien zijn zeer kundig, zetten een fantastische veilige sfeer neer waarin ik me erg prettig voelde. De workshop heeft me doen inzien dat ik bewust kan handelen (of niet handelen), en dat er een groot verschil is tussen actie en reactie. De oefeningen waren heel praktisch. De oefening waarbij we konden switchen tussen drie eilanden (gevoel, emotie, gedachten) was erg fijn. Ik ben me nooit zo bewust geweest van dat deze drie snel afwisselen.’ 

Wat gaan we doen?

Geen enkele workshop is hetzelfde, we stemmen ons programma af op jullie, maar we bieden wel de essenties van het tantrisch genieten. Dat doen we onder meer met dans, ontmoeten, mediteren, tantrische rituelen en de vier elementen reis. Deze vier elementenreis is een mooi en intiem langer partner ritueel, waarin je onderzoekt wat je verlangens zijn, hoe je elkaar ontmoet, hoe je naar elkaar kijkt en hoe je vervolgens samen in de vier elementen gaat bewegen en uiteindelijk in een meditatieve verstilling samensmelt. Na dit ritueel eindigen we de workshop weer in de hele groep met de tantrische kunst van het genieten in het zintuigenritueel. Je leert zo nieuwe dimensies van genieten kennen die je meeneemt in je dagelijks leven.

Onze inspiratie: Tibetaans boeddhisme 

Voor ons is tantra een meditatie in het dagelijks leven. Dat is onder meer geïnspireerd op het Tibetaans boeddhisme. Het verhaal gaat dat ergens in de achtste eeuw in Tibet een aantal nonnen en monniken uit de kloosters traden, om te onderzoeken of je in het dagelijks leven, terwijl je een liefdesrelatie hebt, seks hebt, kinderen hebt en werkt, nog steeds in meditatie kunt zijn.

Waar veel vormen van meditatie een rustige en stille plek zoeken, is de uitdaging van tantra om in een drukke stad, tijdens je werk, tijdens het vrijen, in een heftige ruzie en in elke andere dagelijkse belevenis in meditatie te kunnen zijn. Op die manier komen de uitersten van opwinding, emotie en extase enerzijds en diepe meditatieve rust anderzijds samen in pure aanwezigheid, dit zou je ook non dualiteit kunnen noemen.

In de workshop bieden we op een vernieuwende manier de essenties van het geheim van de liefde, meer hierover in het volgende interview:

Interview over het nieuwe boek 'Het geheim van de liefde'

In dit interview met Paul Houkes vertellen Jan en Caroline over de achtergronden van hun boek, 'Het geheim van de liefde', dat in het voorjaar van 2019 verscheen. 

Hier vind je de video

In het artikel hieronder vertelt Jan over zijn persoonlijke zoektocht naar genieten en geluk: 

Scherven van de ongebroken spiegel

Spiritualiteit wordt dikwijls gepresenteerd als een opgaande lijn waarbij je langzaam maar zeker afziet van uitspattingen en steeds meer in balans komt. Dan lijkt het soms alsof de spirituele beoefening de belangrijkste oorzaak van het ultieme geluk is.

Jan den Boer onderzoekt zijn eigen leven en ziet dat drank, boeken, seks en pijn elk hun eigen bijdrage hebben geleverd aan zijn uiteindelijke inzicht in puur geluk. 

Het artikel werd gepubliceerd in Paravisie, april 2021

Lees meer over tantrisch genieten op de volgende pagina: https://www.tantratraining.nl/index.php/genieten