Tantra, het verlangen naar verbindin
g
Het onderzoek naar het verlangen is voor ons het belangrijkste onderzoek in tantra en naast het onderzoek naar de liefde het belangrijkste onderwerp van ons boek Tantra, het geheim van de liefde.
Wat betekent verlangen voor jou? Is het verwarrend, maakt het je blij, overspoelt het je of kun je het niet voelen? Stel dat er een andere betekenis mogelijk is van verlangen, een puur verlangen waar je van kunt genieten?
Laten we beginnen met het onderzoek. Stel je voor dat je dorst hebt, je hebt een flesje drinken, en op het moment dat je wilt gaan drinken pakt iemand in jouw nabijheid het flesje af. Wat voel je? Wat doe je?
Stel je nu voor dat je het verlangen losmaakt van het flesje drinken, dat je voelt dat het pure verlangen een prettig gevoel is dat in vrijheid in jou kan bewegen, van waaruit je in vrijheid kan besluiten of je wel of niet iets gaan drinken. Klinkt als een utopie? Ver weg? Zou kunnen. Het vraagt wat oefening en studie, maar veel van onze deelnemers hebben ervaren dat deze vrijheid in verlangen hun leven enorm verrijkt. Doe je mee?
We geven twee workshops over het verlangen:
Tantra, het verlangen naar verbinding, lees op deze pagina.
Hoe tantra je liefdesleven kan verrijken, lees op deze pagina.
Eerst nog meer zien en lezen over het verlangen:
![]() |
Het GesprekJan den Boer had op 30 januari 2008 een uitgebreid gesprek met Arie Boomsma op de toenmalige zender 'het Gesprek', over het boek 'De Liefdesrevolutie'. |
Genieten van het verlangen
Tantra zet verlangen in op het pad van spirituele groei. Eén van de belangrijkste vragen die spiritueel zoekenden zich al eeuwenlang stellen is: 'Wat is beter, het bevredigen van 1000 verlangens of het overwinnen van één verlangen?' Een inzicht kan echter pas doorbreken, wanneer je inziet dat het antwoord niet in een dergelijke vraag te vinden is. Het is de verkeerde vraag. Het gaat niet om de keuze tussen het bevredigen van verlangens of het overwinnen van verlangens. Het inzicht van tantra is, dat je kunt leren genieten van je verlangens. Dat het gevoel van verlangen op zich een staat van geluk kan zijn, waar je niets mee hoeft en dat je niet hoeft te verdringen. Waarin je volledig vrij kunt zijn in hoe je met een object van verlangen wilt omgaan, of dit nu een koekje is of een (seksueel) aantrekkelijke partner. Vanuit deze vrijheid wordt het mogelijk om je op een spirituele manier te verbinden met jezelf, anderen en het hogere. Wij mensen hebben een sterk verlangen naar verbinding. Zolang we in de strijd zitten tussen bevredigen of overwinnen van dit verlangen zijn we in strijd met onszelf en de omgeving. Tantra biedt de mogelijkheid om te stoppen met vechten, los te laten en van daaruit te leren ons in vrijheid te verbinden.
Van passie naar spirituele seksualiteit
Wanneer je helemaal aanwezig kunt zijn in je gevoel van verlangen, kun je in vrijheid kiezen wat je daarmee doet. Dit is gebaseerd op het boeddhistische inzicht dat begeerte lijden veroorzaakt en verlangen een ervaring van verlichting kan zijn. Door te mediteren op de begeerte kan dit transformeren in een vrij verlangen, en liefde, mededogen en meditatie. De seksuele begeerte is een hele sterke energie, en daarom in tantra juist heel interessant om op te mediteren. We doen in de trainingen geen seksuele handelingen, maar werken met energieoefeningen zoals de inner flute. Daarin kun je ervaren hoe lust en meditatie verbonden kunnen worden en transformeren in liefde.
Meditatie op emoties en seksuele energie
Soms lijkt het alsof Tantra vooral over seksualiteit gaat. Voor ons is dat niet zo. Tantra is een spirituele wijze van leven, waarin alles welkom is, dus ook seksualiteit. Maar de essentie is om in je totale leven, inclusief de seksualiteit, volledig bewust, aanwezig en liefdevol te kunnen zijn. Leven als een vorm van meditatie waarin alles welkom is om te onderzoeken: emoties, lust, denkpatronen, extase en liefdevolle verbinding. En waarin je vervolgens vanuit een meditatieve aanwezigheid steeds meer kunt kiezen om in liefdevolle aandacht te leven. Het bijzondere van tantrische meditaties is dat we niet een rustig plekje opzoeken, maar juist de heftigste situaties zien als de mogelijkheid om in meditatie nog steeds een diepe rust te ervaren.
Een voorbeeld kan zijn dat je partner heel boos op je is en je denkt: yes Tantra en je blijft in liefdevol contact, of dat je het perron oploopt en de trein net wegrijdt, en je denkt: yes Tantra! En omdat seksualiteit een heftige energie is, is dat dus ook een mooie vorm van tantrische meditatie. En dat kun je dus ook vertalen naar de manier waarop je met een geliefde in bed ligt. Het plaatje hieronder brengt dat een beeld. De uitnodiging van tantra is om het hele gebied te onderzoeken: de emoties, het denken, en de middenweg van liefdevolle aandacht. En om vanuit het onderzoek steeds meer van binnenuit te kunnen kiezen voor de liefdevolle middenweg.
Voorbij zin of geen zin: gedragen door de liefde zelf
We hebben ontdekt dat we in tantra veel ideeën en overtuigingen los kunnen laten. Eén zo'n idee is 'zin of geen zin.' Als je je daar niet meer mee bezighoudt, kun je elkaar vanuit liefdevolle nieuwsgierigheid ontmoeten. Veel mensen worstelen met hun verlangen, in hun leven en in hun relatie. Het verlangen moet zo snel mogelijk bevredigd worden, of je kunt je verlangen juist niet goed voelen. Dat leidt tot strijd in relaties, gedoe over zin of geen zin. Door in een tantrische meditatie bewust te worden van de beweging van het uitreiken en terughouden, wordt het mogelijk een balans te bereiken waarin het verlangen verstilt en tegelijkertijd extatisch en meditatief voelt. Zo kun je leren dat er een middenweg van het verlangen is, waarin niets moet en alles mogelijk is. Je kunt leren de beweging van begeerte, uitreiken of terughouden, te herkennen en los te laten en steeds meer aanwezig te zijn in puur liefdevol verlangen. Van daaruit wordt een diepgaande liefdesverbinding mogelijk in een relatie, waarin je als het ware wordt gedragen door de liefde zelf.