HET VERLANGEN NAAR VERBINDING

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Tantra: een gelukkig leven in balans.

Een nieuwe workshop, voor singles en stellen.

Vrij bewegen tussen passie, liefde en helderheid.

20 februari 2021, 10:30 -17:00, € 90 of € 75, Djoj, Rotterdam

Schrijf hier in  

Een nieuwe workshop, waarin iedereen welkom is, ook als je nog geen ervaring hebt. Maar ook heel interessant voor mensen die al veel bij ons gedaan hebben, omdat we in deze workshop een vernieuwende verdieping geven over een gelukkig leven in balans. Direct toepasbaar in het dagelijks leven.

in deze workshop nemen we je mee in de essenties van tantra: een vernieuwende visie op omgaan met verlangen, leven in liefde, leven in balans en intimiteit en seksualiteit. We werken vanuit de ervaring in dans, tantrische rituelen, meditaties en verbindingsoefeningen.

En dat gaan we vernieuwen in het zoeken naar geluk en balans.

's Middags toen we de nieuwe 'vier elementenreis': een partneroefening waarin je elkaar verkend door luisteren, kijken en elkaar eren, en vervolgens de fysieke verkenning verdiept door elkaar te ontdekken vanuit de elementen water, vuur, lucht en aarde. 

De workshop is voor singles en paren. Je kunt ook deelnemen als je een relatie hebt en alleen wilt komen. We nemen bij elke oefening tijd voor een zorgvuldige partnerkeuze. 

Het beeld en de woorden hieronder geven een samenvatting van onze tantrische meditatie:

(Beeld hart van Margo Torboli)

Een vernieuwende zoektocht naar balans

Tantra is een uitnodiging tot non dualiteit, in verbinding zijn. Veel mensen zitten vast in emoties of seksueel verlangen enerzijds (onderbuik) en zorgen en verwijten anderzijds (het hoofd). Als het vastzit, kun je dat belemmeren. Of maakt het je verdrietig. Maar als het stroomt, ontstaat verbinding. 

Onze ontdekking in tantra is dat het niet over goed of fout gaat, maar over een gebrek aan verbinding. Als je de argumenten van je hoofd verbindt met het gevoel van je hart, dan ontstaat helderheid. Als je de emoties of de opwinding van je onderbuik verbindt met je hart, dan ontstaat levensenergie. Helderheid en levensenergie ontmoeten elkaar in liefde in het hart. In deze workshop gaan we onderzoeken hoe we dit weer kan stromen bij jou zelf en in relatie met je omgeving.

Dat doen we door een ontdekkingstocht langs verwarrende begrippen als verlangen, liefde, vrijheid en vertrouwen. We gaan in oefeningen voelen wanneer je vanuit het denken (hoofd) of de emoties (de onderbuik) uit contact gaat met jezelf en een ander. En hoe je door meditatie weer in verbinding kunt komen. In die verbinding ontstaat ook een andere betekenis van woorden. Bij verlangen bijvoorbeeld gaat het over zin of geen zin, begeerte of controle. Na meditatie kan een puur verlangen ontstaan, waarin je vrij kunt bewegen. In deze workshop gaan we deze bevrijding onderzoeken voor een aantal belangrijke begrippen, ervaringen en emoties. Dat is zo praktisch dat het waarschijnlijk na de workshop al meer verbinding in je leven en je omgeving kan gaan betekenen.

Een vernieuwende zoektocht naar geluk

Veel mensen leven in de illusie dat geluk afhankelijk is van de omstandigheden. Voor de dagelijkse gelukservaringen klopt dat ook. Maar er is een diepere waarheid van geluk. Die ontdekken we in tantra, die gaan we onderzoeken in deze workshop.

De ‘waarheid’ van geluk is dat deze in essentie juist onafhankelijk is van omstandigheden, altijd al in je aanwezig is, dat je deze alleen af en toe vergeet. Spiritueel geluk gaat over het jezelf leren herinneren van deze aanwezigheid van puur geluk in jezelf. De weg van tantra is dat je dit kunt leren door volledig aanwezig te zijn in alle dagelijkse ervaringen. Maakt niet uit of het meditatie, seks of een chocoladereep is. Al die momenten van geluk kunnen je helpen om je aan dit geluk te herinneren, en nodigen je vervolgens uit om die illusie van de oorzaak van geluk (bijvoorbeeld drank, woorden, seks, pijn) los te laten, en het gevoel van geluk op zich te blijven voelen.

Wetenschappelijke achtergronden 

Als je iets meer wilt weten over de ideeën achter deze workshop, kun je ook nog het volgende lezen.

De vergissing van onze cultuur is dat ons bewustzijn uit deze twee delen, ratio en emotie/gevoel zou bestaan. Deze dualiteit is onoplosbaar. Maar een aantal belangrijke bestsellers op het gebied van neurowetenschap, psychologie en filosofie laten zien dat ons bewustzijn niet uit twee maar drie delen bestaat: denken (hoofd), voelen (hart) en emoties (buik). Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat in onze buik en ons hart ook een soort ‘brein’ zetelt. Het enterische zenuwstelsel in de buik speelt een belangrijke rol bij gevoelens en stemmingen en produceert 95% van de serotonine die een sleutelrol speelt bij affectieve stoornissen en de correcties daarvan. Het hart heeft ook een eigen netwerk van tienduizenden neuronen, die je als ‘kleine hersenen’ zou kunnen benoemen. Het hart scheidt onder meer oxytocine af, het liefdeshormoon. 

De onderzoekers ontdekten dat ons menselijk probleem is dat die drie breinen onvoldoende met elkaar verbonden zijn. Als ons denken (ons hoofd) en onze emoties (onze onderbuik) van elkaar afgesneden zijn, voelt dat ongemakkelijk en onrustig en veroorzaakt dat innerlijke en uiterlijke strijd. Ongemak en onrust is dus een signaal dat er iets mis is met de innerlijke verbinding.

Het hart is letterlijk de verbinding tussen deze twee. Gevoelens, waarin argumenten en emoties in verbinding opgenomen zijn, voelen liefdevol en rustig. Dat is wat wij ontdekten toen ze gingen mediteren op hun denken en emoties. Doe je mee met deze ontdekkingsreis?

Over tantra

Tantra is een spiritueel bewustwordingsproces, waarin je leert om aanwezig te zijn in je seksuele energie, emoties en denkpatronen, zonder iets te verdringen of iets te moeten uitleven. In dit proces is het mogelijk de energie van de passie te transformeren naar liefde, mededogen en spirituele openheid.

We werken met lichaamswerk, tantrisch dansen, meditatie, massage, bewustzijnsonderzoek en het uitwisselen van ervaringen. Je komt meer in contact met je eigen gevoel, je leert blokkerende gedachten doorzien en je wordt vervolgens uitgenodigd de nieuw ontdekte openheid te delen met anderen in tantrische rituelen. 
We zorgen voor een veilige en respectvolle sfeer, waarin wij duidelijke grenzen stellen en jullie grenzen gerespecteerd worden. 

Datum: 20 februari 2021
Tijd: 10.30- 17.00 uur 
Kosten: € 90 of € 75.

Locatie: Centrum Djoj, A. Duyklaan 5-7 Rotterdam

Schrijf hier in