TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Tantrische relaties 

Een intieme en verdiepende workshop voor stellen en gelegenheids-stellen

Inclusief tandava en kashmirische massage

11 februari 2024, 10:30 - 17:00, € 105 per persoon, De Roos, Amsterdam

Hier kun je je aanmelden

Hoe kun je de liefde levend houden waar het ooit zo mooi mee begon? In deze workshop starten we bij de liefde en de chemie die de basis van een relatie is en onderzoeken we vervolgens hoe je dit elke keer opnieuw kunt creëren. Dat doen we door ons verlangen, onze emoties en overtuigingen en de liefde te onderzoeken.

Tantra daagt je uit om de illusie te doorzien dat een verlangen bevredigd moet worden, zodat je juist wel kunt genieten van het gevoel van verlangen zonder dat het pijn doet. En in vrijheid kunt onderzoeken met wie of wat je dit verlangen wilt verbinden.

Tantra daagt je uit om de illusie te doorzien dat liefde van buiten moet komen en er vanzelf moet zijn. Volgens het tantrisch boeddhisme is liefde een keuze en dit kun je oefenen. Je leert om je elke keer opnieuw te herinneren dat jij de liefde bent, onafhankelijk van de omgeving of je partner. Dat maakt je vrij om zowel alleen te zijn als in verbinding met je geliefde.

In het programma van deze dag komen de belangrijkste elementen van het geheim van de liefde, leer je genieten van het verlangen en ontdek je de tantrische kunst van het aanraken. 

Relaties: chemie én kiezen

Relaties vragen een investering, zowel als je gelukkig bent samen als wanneer je steeds meer verwijdering voelt. In deze workshop willen we met jullie onderzoeken hoe je elke keer opnieuw de weg naar de liefde kunt vinden. Juist dat gezamenlijk onderzoek in een groep kan heel verrijkend zijn voor je liefdesrelatie: delen en leren van elkaar.

Liefde heeft twee dimensies: de spontane chemie, het gevoel van verliefdheid dat je overvalt én het kiezen voor liefde en jezelf oefenen in een verbindende relatie. Die spontane verliefdheid duurt gemiddeld drie maanden, maar we hebben in onze cultuur de illusie dat dat ‘vanzelf’ er ook de rest van onze relatie moet zijn. Daardoor stellen we te hoge eisen aan elkaar of gaan we snel naar de volgende relatie.

Wij hebben ontdekt dat je het gevoel van liefde elke keer opnieuw kunt creëren, door zelfonderzoek en actieve meditaties. Als je afstand en irritatie voelt, kun je eerst de liefde in jezelf weer ontdekken en je vervolgens daarin verbinden met je geliefde. Zelfs als je geliefde uit contact is, kun je in contact zijn met dit uit contact zijn. Dan ontstaat er een diepgaandere verbinding. En als je verliefd wordt op een ander, kun je ontdekken dat je door die projectie de verliefdheid, het verlangen in jezelf weer ontdekt hebt, en die vervolgens weer kunt verbinden met je eigen partner.

Als de zin in seks verdwijnt, kun je in tantra nieuwe dimensies van seks ontdekken waardoor de hele vraag over zin of geen zin verdwijnt en seks een natuurlijk onderdeel van je relatie wordt, veel rijker dan de spontane lust in die eerste drie maanden. Zo wordt elk probleem, elke strijd en elke vlucht uit de relatie juist een kans om jezelf weer te verbinden in die ene, unieke relatie die ooit begon met die prachtige verliefdheid.

Kashmirische dansmeditatie (tandava) en massage.

Een groot deel van de middag doen we de Kashmirische dansmeditatie (tandava) en massage. De Tandava is een meditatieve dans waarin je diepgaand in contact met jezelf kunt komen. De Kashmirische massage is een bijzondere vorm van tantra massage. Je leert - binnen je eigen grenzen - om contact gericht te zijn en de massage te geven uit een gevoel van liefdevolle aandacht. In een soort langzame meditatieve dans beweeg je met je handen over het lichaam van je partner, zonder doel, zonder aan het werk te gaan. De persoon die ontvangt heeft een eigen rol in de beweging, zodat deze massage een diepgaande ontmoeting van twee mensen wordt, ieder vanuit zijn eigen rol. Hier kun je ervaren wat de betekenis van tantrische intimiteit zou kunnen zijn in je leven. De massage kan gekleed gedaan worden, en je kunt in overleg met je partner kijken of je deze (deels) naakt wilt doen.

Deze workshop is mede gebaseerd op ons nieuwe boek: Tantra, het geheim van de liefde.

Lees meer over het geheim van de liefde op deze bpagina van deze website

Aanmelden via de volgende link: https://www.tantratraining.nl/index.php/form-tantrischerelaties2 

In het volgende artikel kun je meer lezen over onze visie op tantrische relaties en wat deze workshop jou kan brengen:

Red je relatie, kom in balans

Een relatie in conflict. Hij kijkt naar een ander, zij voelt zich verongelijkt, ongezien en aan de kant gezet. Jan en Caroline laten zien hoe je elkaar weer kunt vinden.

Een nieuwe visie op vrijheid, liefde, intimiteit en seksualiteit: van conflict naar verbinding. 

Het artikel werd gepubliceerd in Onkruid, maart/april 2021.

Onderstaande video geeft een beeld van onze tantra workshops:

Workshop Tantrische Relaties

Workshop door Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden, 18 mei 2019, centrum Djoj, Rotterdam. 

Hier is de video te zien.

Jan en Caroline schreven dit artikel 'Tantrische relaties, acceptatie en investeren' voor de Djoj-krant, juni 2017.

Lees meer over tantrische relaties in het artikel van Jan via de volgende link:  Tantrische relaties. Liefdevol leven kun je leren (Onkruid, september 2017)

Lees meer over de liefde op de volgende pagina: https://www.tantratraining.nl/index.php/intro-liefdestraining