HET VERLANGEN NAAR VERBINDING

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Tantra en het verlangen naar verbinding

Datum: ??????????????????? (nog geen datum bekend), 10.30 - 17 uur
Kosten: € 75, lunch  € 8

Locatie: Centrum Djoj, Rotterdam.

Aanmelden via de volgende link: Aanmeldingsformulier

Deze workshop gaat over wat voor ons de essenties van tantrisch leven zijn. Zoals in al onze workshops werken we vanuit de ervaring van de deelnemers in de oefeningen. In een deelronde kun je vervolgens iets vertellen van die ervaring en vervolgens vertellen wij vanuit jullie ervaring over de essenties van tantra. Daardoor krijgt je ervaring betekenis en kun je tantra vorm gaan geven in je eigen leven. De workshop is geschikt voor mensen met weinig ervaring in tantra, maar biedt ook de kans om je kennis en ervaring te verdiepen. Omdat tantra veel oefening vraagt kan herhaling van de workshop en de tantrische ontmoeting in de groep verdieping geven in jouw tantrisch leven.

Veel mensen worstelen met hun verlangen, in hun leven en in hun relatie. Het verlangen moet zo snel mogelijk bevredigd worden, of je kunt je verlangen juist niet goed voelen. Dat leidt tot strijd in relaties, gedoe over zin of geen zin.
Door tantrische meditatie kun je leren dat er een middenweg van het verlangen is, waarin niets moet en alles mogelijk is. Je kunt leren genieten van het verlangen. Dit is gebaseerd op het boeddhistische inzicht dat begeerte lijden veroorzaakt, en verlangen een ervaring van verlichting kan zijn. Je kunt leren de beweging van begeerte, uitreiken of terughouden, te herkennen en los te laten, en steeds meer aanwezig te zijn in puur liefdevol verlangen.
Tantra zet het verlangen in op het pad van spirituele groei. Je leert te ontdekken dat je kunt genieten van het verlangen, dat verlangen niet onbewust uitgeleefd hoeft te worden, en ook niet verdrongen hoeft te worden. Het gevoel van verlangen op zich kan een prettig gevoel zijn. Wanneer je helemaal aanwezig kunt zijn in dit gevoel van verlangen, kun je in vrijheid kiezen wat je daarmee doet.

In de workshop verkennen we de mogelijkheden om te leren genieten van het (seksuele) verlangen, en deze energie vervolgens te leren transformeren naar liefde, mededogen en meditatie. We doen in de workshop geen seksuele handelingen, maar werken met ademhalingstechnieken zoals de inner flute en andere tantrische rituelen. In deze oefeningen wordt het mogelijk te ervaren hoe je levens- of seksuele energie bewust gemaakt kan worden, hoe je kan leren daar een toeschouwer van te zijn zodat je vrijer wordt in de keuze hoe je deze energie leeft, en dat je ten slotte kunt ervaren hoe de energie kan verstillen in een extatische vorm van tantrische meditatie.

De tantrische transformatie beïnvloedt niet alleen je liefdesleven, maar kan op alle gebieden van je leven leiden tot meer inzicht, vrijheid, genieten en open, liefdevolle contacten met anderen. We zorgen voor een veilige en respectvolle sfeer, waarin wij duidelijke grenzen stellenen jullie grenzen gerespecteerd worden. 
De workshops zijn zowel voor singles, mensen die een relatie hebben en alleen willen komen en stellen.

Een goede samenvatting van ons tantra verhaal staat in het volgende artikel van Jan:  https://www.tantratraining.nl/Artikelen/ParaAstro.pdf (gepubliceerd in ParaAstro, 2010). 
Dit is verder uitgewerkt in de boeken Tantra, het verlangen naar verbinding en Vrijen in verbinding, zie de boekenpagina van deze website.

Aanmeldingsformulier

Voorwaarden voor deelname