TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Tantra, het verlangen naar verbinding

Datum: 15 december 2024, 10.30 - 17.00 uur
Kosten: € 105

Locatie: De Roos, Amsterdam.

Hier kun je je aanmelden

Over verlangen

Veel mensen worstelen met hun verlangen, in hun leven en in hun relatie. Het verlangen moet zo snel mogelijk bevredigd worden, of je kunt je verlangen juist niet goed voelen. Dat leidt tot strijd in relaties, gedoe over zin of geen zin.
Door tantrische meditatie kun je leren dat er een middenweg van het verlangen is, waarin niets moet en alles mogelijk is. Je kunt leren genieten van het verlangen. Dit is gebaseerd op het boeddhistische inzicht dat begeerte lijden veroorzaakt, en verlangen een ervaring van verlichting kan zijn. Je kunt leren de beweging van begeerte, uitreiken of terughouden, te herkennen en los te laten, en steeds meer aanwezig te zijn in puur liefdevol verlangen.
Tantra zet het verlangen in op het pad van spirituele groei. Je leert te ontdekken dat je kunt genieten van het verlangen, dat verlangen niet onbewust uitgeleefd hoeft te worden, en ook niet verdrongen hoeft te worden. Het gevoel van verlangen op zich kan een prettig gevoel zijn. Wanneer je helemaal aanwezig kunt zijn in dit gevoel van verlangen, kun je in vrijheid kiezen wat je daarmee doet.

 

Wat is verlangen voor jou? 

Kijk eens terug op het afgelopen uur. Wat heb je gedaan? En waarom? Volgde je jouw verlangen, bijvoorbeeld om iets te eten of een fijne workshop te gaan doen? Waren sommige verlangens zo sterk dat je ze liever niet wilde voelen? Of kun je je verlangen niet goed voelen? Heb je ooit wel eens echt tijd genomen om te voelen hoe je verlangen voelt? En hoe jij je leven laat bepalen door al die verlangens die je ervaart of die de buitenwereld jou brengt? Dat gaan we in deze workshop doen. 

We gaan deze workshop vernieuwen met de nieuwste inzichten in de werking van ons bewustzijn en hoe je in vrijheid kunt leren bewegen in de betekenis van verlangen.
Veel mensen leven in een toevallige betekenis verlangen. Wat je tegenkwam in je opvoeding, in films, in boeken, in ontmoetingen. Je kunt je een lijn van betekenis voor stellen, van uitreiken, via balans naar terughouden. Mensen onderzoeken zelden waar ze op deze lijn staan en of het ook anders kan. Het is mogelijk om in vrijheid in die betekenis te gaan bewegen, en dan kun je jezelf en elkaar nieuwsgierig ontmoeten en samen kiezen voor een nieuwe betekenis, die ook elk moment anders mag zijn. Daarbij is het ook mogelijk om te leren genieten van het verlangen. Het is fascinerend en ontroerend om te zien hoe dan inzicht en verbinding ontstaat. 

Eén van de deelnemers van onze trainingen, Liesbeth Dollekamp, beschrijft haar ervaring als volgt: 'Het besef dat ik langs “de lijn” kan bewegen geeft vrijheid. Er is niet een fixed mindset, maar het geeft de mogelijkheid om situaties steeds opnieuw vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Hiermee de balans te zoeken zodat de liefde en flow ontstaat. Dit geeft zo een helder en duidelijk inzicht in waar je staat en laat zo mooi zien en voelen dat je kunt verplaatsen, dat het dus niet vast staat.'  

In de workshop kun je ervaren hoe soms al na de eerste meditaties en oefeningen er rust in het verlangen ontstaat. Verlangen is bijvoorbeeld heel interessant bij partnerkeuze voor een oefening (stellen kunnen kiezen om de oefening samen te doen). In het begin is het soms nog spannend. Als er ontspanning in het verlangen ontstaat, is die ontspanning en rust ook steeds meer voelbaar in de groep. Deelnemers worden nieuwsgierig naar ontmoetingen met andere liefdevolle mensen, oordelen vallen weg.

Cursist Linde beschrijft dit als volgt: Jan en Carolien zijn zeer kundig, zetten een fantastische veilige sfeer neer waarin ik me erg prettig voelde. De opbouw heeft daarin geholpen. We begonnen de dag met een dans, waardoor je niet gelijk hoeft te praten en jezelf voorstelt. Lichamelijke oefeningen breken het ijs en dat is bij dit soort workshops heel behulpzaam. Ook zijn er genoeg momenten van uitwisseling en vragen stellen. Dank voor jullie openheid en luisterend oor!

In de workshop onderzoeken we ook wat dit betekent voor jou, en hoe je dit in je dagelijks leven kunt gaan oefenen en delen met anderen. Die betekenis kun je in het verhaal hieronder lezen. 

Wat gaan we doen?

In de workshop verkennen we de mogelijkheden om te leren genieten van het (seksuele) verlangen, en deze energie vervolgens te leren transformeren naar liefde, mededogen en meditatie. We doen in de workshop geen seksuele handelingen, maar werken met ademhalingstechnieken en andere tantrische rituelen. In deze oefeningen wordt het mogelijk te ervaren hoe je levens- of seksuele energie bewust gemaakt kan worden, hoe je kan leren daar een toeschouwer van te zijn zodat je vrijer wordt in de keuze hoe je deze energie leeft, en dat je ten slotte kunt ervaren hoe de energie kan verstillen in een extatische vorm van tantrische meditatie.

De tantrische transformatie beïnvloedt niet alleen je liefdesleven, maar kan op alle gebieden van je leven leiden tot meer inzicht, vrijheid, genieten en open, liefdevolle contacten met anderen. We zorgen voor een veilige en respectvolle sfeer, waarin wij duidelijke grenzen stellenen jullie grenzen gerespecteerd worden. De workshop is zowel voor singles, mensen die een relatie hebben en alleen willen komen en stellen.

Lees meer over verlangen op de volgende pagina: https://www.tantratraining.nl/index.php/verlangen 

Aanmeldingsformulier

Voorwaarden voor deelname 

Meer lezen?

Het volgende artikel van Jan en interview van Jan met Tulku Lobsang gaat over de boeddhistische inspiratie voor onze tantravisie. Onvoorwaardelijk bestaan. Interview Tulku Lobsang (gepubliceerd Bewustzijn Magazine)

Verlangen als weg naar verlichting (gepubliceerd in Inzicht) 

Onderstaande video brengt onze workshop in beeld:

insp tulkulobsang

Tantra workshop op RTL 5 - televisie

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden gaven een workshop tanta in het programma Sex Academy, uitgezonden op 8 december 2014 op RTL 5. Hier kun je deze workshop terugkijken. 

(Wij waren uitgenodigd om deze workshop te geven voor mensen die zelf gekozen hadden op televisie te komen.)